Vásárold le a megújulós befektetésedet

Posted on Posted in Egyéb

Vásárold le a megújulós befektetésedet   Egy új együttműködési modellnek köszönhetően SPAR áruházak tetejére szerelt naperőművekbe fektethetik megtakarításaikat a bécsiek. A kereskedelmi lánc cserébe 25 éven át évi 5,1%-os hozamot fizet – vásárlási utalványban.

Újfajta együttműködési modellt dolgozott ki Bécs energetikai holdingja, a Wien Energie valamint a SPAR kereskedelmi lánc: az energetikai vállalat naperőműveket telepít az áruházak tetejére, amibe a vásárlók is beruházhatnak. Az ügyfelek a befizetéseikért cserébe vásárlási utalványokat kapnak évi 60 euró értékben. Az akcióban ausztriai lakcímmel rendelkező magánszemélyek vehetnek részt, akik 950 euróért juthatnak egy utalvány-paketthez. Egy személy maximum 5 pakettet vásárolhat, a befizetők pakettenként évi 60 euró értékű vásárlási utalványt kapnak 25 éven át. Ez nemcsak évi 5,1 %-os hozamot jelent, de egyben a tőke egy részének törlesztése is. A fennmaradó 400 eurót a futamidő lejártával utalványokban vagy készpénzben kapják vissza az ügyfelek. Két bécsi áruház tetején egyébként már működik egy-egy naperőmű, amelyek évi 160.000 KWh zöld áramot termelnek.

Az így előállított áram az üzlet energiafelhasználásának negyedét fedezi, ezzel működtetik például a teljes világítást és a pékség kemencéit. Alois Huber, a SPAR bécsi tevékenységéért is felelős ügyvezető igazgatójának elmondása szerint üzleteik ideális hasznosítói a napenergiának: a rendszerint lapostetős boltokban akkor van a legtöbb energiára szükség, amikor a legjobban süt a nap, ellentétben a legtöbb háztartással. Ráadásul az előállíott áramot nem kell betáplálni a hálózatba, hanem a helyszínen felhasználják. A SPAR eddig mintegy egymillió eurót fektetett megújuló energiaforrásokba és Ausztria-szerte tizenegy naperőművel rendelkezik, de szeretnék bővíteni a számukat. Egy szenzációsan működő dolog ami nálunk sajnos még fel sem merülhet pedig nálunk is van SPAR áruházlánc csak a mi politikai vezetésünk  kirekeszti a napenergiát a mindennapjainkból .

Valószínűleg azért mert  egy (soha meg nem térülő) atomerőmű bővítésen sokkal nagyobb valaki haszna mint egy ilyen “kis ” üzleten . Vajon nálunk mikor lesz ilyen tető? greenfo.hu alapján