Sziget üzemű napelem rendszer

Sziget üzemű napelemes rendszer működése.

 

Sziget üzemű napelem rendszer szerelése
Sziget üzemű napelem rendszer szerelése

Közüzemi  villamoshálózattal  nem rendelkező  létesítmények  energiaellátása  sziget üzemű  napelemes   rendszerrel  valósítható meg.   Mint a neve is mutatja,  teljesen elszigetelten  önállóan és függetlenül  működik, ellentétben a hálózatra visszatápláló napelemes rendszerekkel, melyek működéséhez feltétlenül szükséges  a közüzemi villamoshálózat.

Ezzel a megoldással például tanya , vadászház , hajó, lakó autó áramellátása is megoldható.

Sziget-üzemű-napelem-rendszer-séma
Sziget üzemű napelem rendszer séma rajz

 

Sziget üzemű napelemes rendszerek esetében csak annyi energia áll rendelkezésünkre, amennyit szolár rendszerünk megtermelt .

 

Itt minden alkatrészt  úgy mint a napelemeket  a töltésvezérlőt az akkumulátort  és invertert  is az  egyedi  igényekhez  mérten kell méretezni .

Minden esetben a megrendelő igényei és használni kívánt eszközök teljesítménye  alapján kell kiszámolni a megépítésre kerülő rendszer teljesítményét. Ezen rendszereknél elég nagymérvű veszteséggel is kell számolnunk ez lehet akár 20 % is.

A napelemek  által megtermelt villamos energiát   a  töltés vezérlőkön keresztül  speciális szolár  akkumulátorokba  juttatjuk és ott tároljuk . Itt  töltésvezérlők figyelnek arra nehogy túltöltés vagy mély kisülés  keletkezzen az akkumulátorokban .

Az akkumulátorokban  tárolt energiát  24/ 220 V- os  inverteren  keresztül  juttatjuk a villamos fogyasztókhoz.   A gyakorlatban használt  inverterek  50 és 4000 watt  közötti teljesítmény tartományban kerülnek beépítésre. 

Télen a kevesebb napsütéses óraszám miatt  a napelemeken kívül szükség lehet egy alternatív akkumulátor  töltésre is ezt általában meg tudjuk oldani egy aggregátor vagy  egy szélkerék segítségével .

A rendszerben használt  akkumulátorok  kifejezetten   erre  a  célra  lettek  kifejlesztve . Speciális tulajdonságaiból talán  azt érdemes megemlíteni  ,hogy nem engedi magát csak  30-40 % -ban kisütni .Ezzel a tulajdonságával pl: megakadályozza  hogy az  akku a mély kisülés miatt rövid  idő alatt tönkre menjen.  

Általában nem csak 12 vagy 24 voltos eszközöket használunk ,ilyenkor van szükség a következő alkotóelemre ami a szinuszos inverter  ami  a 24 voltból  220 voltot állít elő .Ennél a berendezésnél is nagyon figyeljük a minőségre mert ha ez az eszköz nem  teljesen  megfelelő  akkor  háztartási  eszközeink , szerszámaink   rövid úton tönkre mennek .Semmi esetben nem ajánlom az interneten olcsón kínált  műszaki háttér nélküli  gyenge minőségű  ezért általában megbízhatatlan alkatrészek  beépítését .

Sziget üzemű napelem rendszer alkatrészei
Sziget üzemű napelem rendszer alkatrészei

A sziget üzemű napelemes rendszer méretezését , megtervezését ,felszerelését mindenképpen bízza  szakemberre !    

Egy jól méretezett és minőségi  alkatrészekből  megépített  napelemes rendszer észrevétlenül  szolgálja  a mindennapi életünket .Viszont egy olcsó áron megszerzett , kacat termékekből összeállított és  házilag kivitelezett rendszer rengeteg bosszúságot tud nekünk okozni !

Kérje ajánlatunkat itt