Nyomtatható solar panelek

Posted on Posted in Egyéb

Az energiaipari innováció egyik meghatározó iránya, hogyan lehet minél egyszerűbben, minél sokoldalúbb és  hatékony solar paneleket előállítani.

Az egyik fontos fejlesztési irány, az épületek üvegfelületeinek az energiatermelésben történő hasznosítása, solarfilm bevonat révén. A másik a flexibilitás megteremtése. Ausztrál kutatók öt éve kezdték azt a projektet, amelynek eredményeként már 2013-ban sikerült papírvékonyságú napelemeket nyomtatniuk, azóta ezek hatékonyságának javításán dolgoznak.

A solar cellák nyomtatása ma már nem okoz gondot, ennek a technológiai késznek tekinthető, azonban az így előállított felületek hatékonysága még elmarad a hagyományos solar panelekétől. A megoldás előnye az ausztrál szakemberek szerint, hogy egyenesen a építőanyagokba, üvegbe, vagy a tetőcserepekbe tudják nyomtatni az energiatermelő egységeket, vagyis akár egy irodaház teljes felülete solar panelként is szolgálhat működhet a jövőben. Ez forradalmasítaná elemzők szerint a napenergia hasznosítást, ha sikerül legalább a hagyományos solar panelek hatékonyságát megközelíteni a tudósoknak. A napelemek nyomtatása egyébként hasonló a műanyag bankjegyek előállításához.

forrás: energiainfo.hu