Rácsapnak az energia hatékonyságra

Posted on Posted in Egyéb

 

A Nemzetközi Megújuló Energia Ügynökség (IRENA) legfrissebb tanulmánya szerint 2030-ra globálisan 5800 milliárd dollár értékű befektetés érkezik majd az energiahatékonysági projektekbe és az ezekkel foglalkozó vállalkozásokba. Ekkora az előrejelzés szerint évente már mintegy 385 milliárd dollárt fordítanak a cégek világszerte ilyen projektekre. A legfőbb beavatkozási területekként a tanulmány az épületenergetikát, az ipari termelés energiahatékonyságának növelését és a közlekedési energiafelhasználása optimalizálását jelölte meg. A specializált tőkealapok már elkezdtek komolyan érdeklődni a szektorban rejlő lehetőségek iránt.

Az IRENA előrejelzése szerint 2030-ra összesen 5800 milliárd dollárnyi befektetés érkezik majd az energiahatékonyság területére globálisan. A beavatkozás legfontosabb területeiként a tanulmány az épületenergetikai fejlesztéseket, a közlekedés energiafelhasználásának optimalizálását és az ipari termelés energiafelhasználásának racionalizálását jelölte meg. A három terület közül a leggyorsabban az épületenergetika területe fejlődhet majd, amelyre már 2020-ra mintegy évi 125 milliárd dollárt fordíthatnak globálisan. A tanulmány 2030-ra évente a három területre összesen 385 milliárd dollár befektetését prognosztizálja.

A szektor előtt álló fellendülést látva nem véletlen, hogy már kifejezetten az ilyen projektek és vállalatok iránt is növekszik a befektetői érdeklődés. A Vision Ridge Partners amerikai befektetési vállalat a napokban jelentette be, hogy 430 millió dolláros tőkealapja – amely a beszédes Sustainable Asset Fund névre hallgat – készen áll arra, hogy versenyképes és megtérülő befektetéseket támogasson, egyebek mellett az energiahatékonyság növelését szolgáló kezdeményezések között is.

A Vision Ridge Partners által létrehozott közel félmilliárd dolláros tőkealap egyike annak a kevés hasonló pénzügyi kezdeményezésnek, amely sajátos befektetési politikája mentén a fenntartható energetikai kezdeményezéseket kívánja üzleti alapon támogatni. Az alap befektetési célkeresztjében szerepel például ipari és lakossági energiahatékonysági projekteket kivitelező vállalat, elektromosautó-flottát menedzselő szolgáltató és különböző megújuló alapú energiatermelő projektek.

Itthon is egyre nagyobb lendületet kapnak az energiahatékonysági projektek – ezek támogatása állami célkitűzés is. Amíg a szabályozói oldal elsősorban a lakossági energiahatékonysági kezdeményezéseket támogatja, az ipari energiahatékonyság területén a hozzáértő, smart energy management szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások találják meg a számításukat. A jövőben várhatóan a magyar befektetők is találnak befektetésre érdemes kezdeményezéseket ezen a területen.

 

Forrás : smartinvest