Napelemet árul az IKEA

Posted on Posted in Egyéb

Napelemet is árul az IKEA

A Kínai  Hanergy cég Németországban összeszerelt napelem moduljait kínálják, közölte a bútor kiskereskedelmi vállalat.

napelemek a tetőn
Napelemet a tetőre

Egy átlagos méretű családi házra való, 3,36 kilowatt teljesítményű, 18 modulból álló napelem rendszer ára 5700 font (kb 2 millió forint). Ebben benne foglaltatik a tanácsadás, a beszerelés és a karbantartás díja is.

A IKEA cég számításai szerint  egy délre néző tetővel rendelkező háztartás összesen évi 770 fontot (275 ezer forint) takaríthat meg, mert a megújuló energia használata állami támogatást kap és a villanyszámlája is alacsonyabb lesz akár nulla font. Így számolva a megtérülés körülbelül hét év.

A brit napelempiac elég kicsi a némethez vagy a spanyolhoz képest, de ígéretes ütemben fejlődik. Évente körülbelül egynegyedével nő a beépített napelemek száma az előző évhez képest, a kapacitás idén szeptemberre elérte a 1,75 gigawattot.

Arról, hogy más országokban is bevezeti-e a napelemek árusítását, a nagy-britanniai tapasztalatok alapján dönt az IKEA. A cég környezet tudatos tervei szerint 2015-ben energiafogyasztásának 70 százalékát akarja szél- és napenergiából fedezni, és 2020-ra teljes átállást tervez.

Hétfőn a dél-angliai southamptoni üzletben kezdődött meg a napelem rendszerek teljes körű árusítása. A tervek szerint a napelemeket 2014 július végén már mind a tizenhét nagy-britanniai IKEA-áruházban árusítják. A mostani bejelentés egy kísérleti projekt eredménye: a forgalmazást a Lakeside áruházban, Kelet-Londonban próbálták ki, ahol szinte minden nap eladnak egy komplett rendszert.

Követendő lenne ez a környezettudatos gondolkodás hazánkban is minden nagyobb cégnél .Reménykedjünk abban ,hogy hazánkban is nagymértékben elterjed a napelem rendszerek telepítése ezáltal is kímélve a környezetünket a villamos energia előállításában.