Napelemes alapfogalmak

Napelemes alapfogalmak

AC
A váltakozó áram rövidítése. A hátköznapi nyelven az általunk használt villamos hálózat (220/380  v)  ezzel működik.

Árnyékolás
A közvetlen napsugárzást megakadályozó a napelemeket árnyékoló tárgyak, például kémények, fák és antennák. Az ebből eredő veszteség akár az egész sztring teljesítményét is képes lerontani, így erre különösen kell figyelni a tervezés során.

DC
Az  egyenáram rövidítése. A napelem modulok egyen áramot termelnek.

Inverter
A napelemek és a villamos hálózat közötti eszköz,feladata a napelem modulok szolgáltatta egyenáram átalakítása szinuszos váltakozó árammá. Hálózatra kapcsolt esetben az inverter további szinkronizálási  feladatokat is ellát, ami biztosítja a háztartási kis erőmű illeszkedését az áramszolgáltatói követelményekhez.

Fronius_Symo

Fronius napelem inverter

kW

1 kilowatt = 1.000 watt, teljesítmény mértékegysége.  1. 000 kW = 1 MW (megawatt).

kWh (kW/h = kW/óra)

A kilowattóra rövidítése. Az egy órán át 1.000 W – termelt vagy fogyasztott – energiának felel meg és 3,6 millió Joule energiával egyenlő.

 

Megtérülési idő

Az az időtartam, amikorra a befektetésünk összegét megtermeli a napelemes rendszer. Kiszámításánál figyelembe kell venni a villamos energia hozamon felül az amortizációt az esetlegesen meghibásodó eszközök költségét , a villamos energia árának növekedését és még számos további tényezőt is .

Modul hűtése, szellőztetése

A napelemek hatásfokára negatív hatással van a hő. Ezért a napelemeket  lehetőleg  úgy kell felszerelni, hogy mögöttük legyen hely a szellőzésnek, légáramlatnak , így természetesen hűtve a napelemek felületét.

Napelem

A napelem egy olyan villamos eszköz, amely a nap sugárzását speciális felületének köszönhetően közvetlen elektromos energiává alakítja át.

Oda-vissza mérő óra
Kétirányú mérésre alkalmas fogyasztásmérő óra. Hálózatra tápláló rendszer esetén a háztartási fogyasztáson felül termelt villamos energiát a hálózatba tápláljuk vissza. Az általunk  megtermelt villamos energiát az áramszolgáltató átveszi, amikor a rendszerünk nem termel akkor mi vételezünk az áramszolgáltatótól .Lényegében az áramszolgáltató akkumulátorkén működik számunkra. A naperőmű által termelt villamos energia és a közcélú hálózatból vételezett villamos energia különbözetét fizetjük, többlet termelés esetén pedig visszakapjuk a szolgáltatótól.

Oda-vissza mérő villanyóra,napelem rendszerekhez
Oda-vissza mérő villanyóra,napelem rendszerekhez

PV (Photovoltaic)
A fényelektromos jelenségen alapuló villamos energiatermelés általános rövidítése.

Rögzítő rendszerek

A  kifejezetten  a napelemek rögzítésére kifejlesztett, moduláris kompakt fém szerkezetek elsősorban rozsdamentes anyag és alumínium felhasználásával . Lényeges tulajdonság a korrózió állóság, valamint a külső behatásokkal pl.széllel szembeni ellenállóság.

String
Több, azonos típusú és teljesítményű napelem modul összekapcsolásából álló villamos hálózat. Egy-egy nagyobb teljesítményű inverter több stringet is tud bemenetein fogadni, míg a kisebb teljesítményűek csak egyet-kettőt.

Túlfeszültségvédelem
Napelemes rendszer esetén elsősorban a villámlás okozta túlfeszültséggel kell foglalkoznunk. A napelemes rendszer és az ingatlan védelme szempontjából célszerű megoldás a DC és AC oldali áramköröket is ellátni túlfeszültség védő berendezésekkel.