Japánban nagyon felkelt a nap

Posted on Posted in Egyéb

Japánban most már tényleg felkel a nap

Európa picit lassít az ösztönző rendszerek befektetők számára kevésbé tetszetős módosításai miatt (kivéve a németeket, akik azonban egyáltalán nem fékeznek), Japán viszont kirobbanó formát mutat az idei évben efutható napelem-beruházásokban. Az ázsiai szigetország rakkolása már-már az Egyesült Államokéhoz mérhető. De Kína még “mohóbb”.

 

 

Az idei évben a napenergia-ipar drasztikus térnyerése Kínáról, az Egyesült Államokról és Japánról szól majd. Az EU bővülése lelassul. A Marketbuzzon megjelent friss prognózis szerint az év végére a globálisan telepített napelemes berendezések kummulatív kapacitása meghaladja majd a 310 gigawattot, miközben ez az érték 2010-ben még mindössze csak 40 GW volt.

 

 

Az IHS Technology realtíve pozitívnak látja a 2016-os lehetőségeket, mert bár a tavalyi, 35 százalékos bővülés után az idén csak további 17 százalékos gyarapodásra van kilátás, igazán nagy ugrást várnak az év végétől; a negyedik negyedévben önmagában 21 GW napelemes telepítést várnak.

Fotó: Marketbuzz

Öt ország (Kína, USA, Japán, Németország és Olaszország) adja majd a bővülés 70 százalékát. Nem Kína 23 százaléka, vagy az Egyesült Államok 14 százaléka feltűnő, hanem az, hogy utóbbival egy súlycsoportba kerül Japán (14%), és ettől alig marad el Németország (13%), miközben az utóbbi évek nagy napelem-beruházója, az Egyesült Királyság, illetve a olyan feltörekvő országok, mint India és Ausztrália a jelek szerint az idén visszafogottabb bővülési tempó mellett “gyűjt erőt” a következő nagy rohamra.
Az IHS azt jósolja, hogy a továbbra is erős napelemes kereslet bár folyamatosan egyre kisebb mértékben, de továbbra is úgy 5 százalékkal csökkentheti a modulárakat.

forrás: hvg.hu