Napelemmel kapcsolatos gyakori kérdések

Napelem ami ellátja a házunk energia szükségletét
Napelem rendszer ami ellátja a házunk energia szükségletét

Gyakori kérdések a napelemes rendszerekkel kapcsolatban

 • Milyen költsége van a villamos hálózatra csatlakozásnak? Alapvetően nincs csatlakoztatási költség. Mivel a rendelkezésre álló teljesítményig táplálható vissza a termelőkapacitás, hálózatfejlesztésre nincs szükség ezért csatlakozási díj fizetési kötelezettség nincs 32A-ig ,e fölött a felhasználó költsége. A meglévő mérőberendezés kétirányú mérőre való cseréje  az áramszolgáltató kötelezettsége,költség nélkül.
 • Vállalnak-e garanciát a napelemes rendszerekre? Természetesen vállalunk garanciát a napelemekre illetve egyéb villamos és mechanikai alkatrészekre. A legtöbb napelem modulra típustól függően átlagosan 5 -12 év teljes körű gyári garanciát biztosítunk, illetve minden napelemre van teljesítmény garancia mely garancia szavatolja, hogy a 10 év eltelte után is még 90%   25 év után pedig 85 %hatásfokkal üzemel a napelem . Az inverterekre 5 év teljes körű garancia van ,bizonyos márkáknál ez plusz költségért   10-25 évre meghosszabbítható .A napelemet tartó szerkezetre 10 év teljes körű garancia vonatkozik mivel ( nálunk ) ezek kizárólag alumíniumból és rozsdamentes anyagokból készülnek.
 • Mire van szükség egy komplett napelemes rendszerhez? A napelemes rendszer nélkülözhetetlen kellékei: napelem modulok, a hozzá való speciális kábelek és csatlakozók, az áramátalakító más néven inverter, egyéb villamos berendezések pl.túlfeszültség védők,  kapcsolók és végül a napelemeket a tetőhöz rögzítő fémszerkezet annak szerelvényeivel.
A napelemes rendszer hosszútávú befektetés magas hozammal !
A napelemes rendszer hosszútávú befektetés magas hozammal !
 • Mennyit termelnek a napelemek? Mennyivel kell számolni ? Magyarországon 1 Kw-os fotovoltaikus (napelem ) rendszerrel számolva ez az érték( a már meglévő napelemes rendszerek adataira támaszkodva) 1050 és 1250 kilowattóra között van,ezt az adatot nagyban befolyásolja a tető tájolása ,dőlésszöge és a földrajzi helyzet is .             
 • Napelemek veszteségének számítása
  Napelemek veszteségének számítása


 • Mennyi idő alatt térülnek meg a napelemes rendszerek ? Ez a kérdés több dolog függvénye. Függ például attól, hogy igénybe vesz e, vissza nem térítendő állami támogatást (ami közintézményeknél cégeknél akár 90 % is lehet a teljes költségből), vagy saját erőből invesztál a napelem rendszerbe. Ha semmilyen támogatást nem vesz igénybe, akkor a mai energia árakkal számolva az olcsóbb rendszerek kb 8, a drágábbak  kb 10 év alatt termelik ki a bekerülési árukat.  
 • Milyen engedélyekhez kötöttek a napelemek telepítése? A napelemek telepítéséhez szükség van a helyi áramszolgáltató írásbeli engedélyére ,itt mellékelni kell a tervezett napelemes rendszer konkrét tervezetét ,műszaki adatait,dokumentációit .Feltétel még, hogy a villamos hálózat alkalmas legyen a termelt áram fogadására.  Ezen engedélyeket az általunk szerelt napelem rendszerekhez teljes körűen cégünk intézi .
 • Vannak e állami támogatások a napelemes rendszerhez? Hol lehet információt kapni a pályázatokról? Természetesen vannak állami és EU-s támogatások ,újrahasznosuló energia pályázatok.Az aktuális pályázatok a főmenüben a „napelem pályázatok „ alatt találhatóak.
 • Többlet termelés esetén keletkezik jövedelem, kell-e adózni? Mivel a többlettermelést a szolgáltató elszámolja ki fizeti Önnek hozzáteszem nyomott áron, ez által a felhasználónak bevétele keletkezik. A bevételre vonatkozóan ÁFA, a jövedelem vonatkozóan pedig nyereség ez által jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik.  
 • Mi a különbség az olcsó és drága napelemes rendszerek között ? Mint általában szinte mindenben itt is a magasabb ár magasabb minőséget takar. Javaslatunk szerint maradjunk a megbízható napelem és inverter márkáknál amik nem fognak számunkra bosszúságot okozni hanem hasznot termelnek. A gyengébb minőségű rendszerek gyakran produkálnak üzemzavart, ezáltal  az olcsóbb a végén drága lesz. Cégünk kizárólag csak kiváló minőségű és megbízható alkatrészekből épít napelemes rendszert.

 

Napelem szerelés
Napelem szerelés
 • Hová szerelhetők a napelemes rendszerek ? A legpraktikusabb a tetőre, mert itt nincs útban. Amennyiben a tetőszerkezet formája ,felülete pl. tetőtéri ablakok , kémények, vagy a tető fekvése miatt nem alkalmas napelem felszerelésére, akkor lehet kertbe  fém és fa állványzatra , garázstetőre, stb. szerelni.Egy dolog fontos ,hogy a nap süsse a napelemeket! 
 • Fel tudom szerelni magamnak a napelemet ? Biztos nagyon sokan rendelkeznek a felszereléshez szükséges kézügyességgel  és szerszámokkal , önbizalommal, illetve  hozzáértő jó baráttal vagy rokonnal de mivel a napelem szerelés összetett dolog nem javasoljuk a barkácsolást !     A villamos áram nagyon komoly dolog ! Az esetlegesen elkövetett hibák jelentős anyagi kárral, áramütéssel vagy esetleg tűzesettel járnak . Javaslatom szerint bízza ezt a munkát gyakorlott szakemberre !

Tehát a napelem rendszer szerelést házilag nem javasoljuk senkinek !

Ingyen áram napenergiából
Ingyen áram napenergiából

 

 • Milyen tetőre szerelhető fel a napelem rendszer? Szinte bármilyen tetőre felszerelhető a napelem, a tetőn lehet hagyományos cserép ,zsindely ,hullám pala ,trapéz lemez borítás,mi mindenre tudjuk a megoldást . A napelem rendszer tartószerkezetének felszerelése nem jár bontással, átalakítással .   A szerelvény gyártók minden tető borításhoz kínálnak profi megoldást.
 • Mennyi idő szükséges a felméréstől a kivitelezésig ? Az engedélyeztetés a szolgáltatónál általánosan 1-2 hónap , a napelemek felszerelése és a rendszer beüzemelése a napelem rendszer méretétől függően kb.1-5 nap.
 • Mi történik nagyon felhős időben vagy este? Akkor is lesz villamos áram ? Igen lesz bár akkor nem a saját rendszerünk termeli az energiát hanem a hálózatról vételezzük az áramot.
 • A napelemes rendszer és a külső ,szolgáltató által működtetett hálózat együttműködik. Ha a napelem kevesebbet termel, mint amire szükségünk van, a többit a külső hálózatból kapjuk. Ha többet termel, mint amit elhasználunk, a maradékot a külső hálózatba tölti fel. Ezért van szükség az oda-vissza mérő villanyórára.
 • Elbírja-e a tető a napelemet? A tetőket úgy méretezik, hogy vastag hótakaró alatt se rongálódjanak meg. Egy vastag hótakaróhoz képest a napelemek súlya elhanyagolhatóan jelentéktelen( kb 15-20 kg/m2 ) és nagy felületre oszlik el.
 • Mi történik jégeső esetén a napelemekkel ? A napelemek biztonsági üveggel vannak ellátva, tehát ebben jégeső vagy szélvihar nem tud kárt tenni
 • Igényel-e karbantartást a rendszer? Nem, de bizonyos időközönként ajánlott a rutin ellenőrzés,villamos rendszer és a rögzítő elemek átvizsgálása illetve a napelem felületek esetleges tisztítása.
 • Mi a különbség a napelem és a napkollektor között? Mivel  sokan összetévesztik ezt a két kifejezést, érdemes tisztázni, hogy a megújuló energiaforrások közül ennek a két szónak teljesen más a jelentése.Ami leginkább megkülönbözteti a napkollektort és a napelemet, az hogy a napelem elektromos áramot állít elő, a napkollektor pedig meleg vizet.
 • Ha áramszünet van nekem akkor is van áram a lakásomban ?  Sajnos nincs áram mert az inverter védelmi rendszere lekapcsol áramszünet esetén.
 • Meg tudom valahol nézni részletesen milyen feltételei vannak a napelem rendszer hálózatra csatlakoztatásának ? Igen az alábbi linkeken keresztül részletesen tájékozódhat a csatlakozási feltételekről áramszolgáltatónként . EON ELMŰ ÉMÁSZ EDF DÉMÁSZ
 • Mennyi tetőfelületre van szükség 1 kW teljesítményű napelemnek ?  A  mai állás szerint a napelemek átlagos mérete alapján  kb. 6 – 7  m2 tetőfelület szükséges.
 • Létezik olyan rendszer ami nem csatlakozik a nyilvános villamos hálózatra ?  Igen létezik ezt úgynevezett sziget üzemű rendszernek nevezik ,itt a megtermelt villamos energiát akkumulátorokban tárolják. Ezt a rendszert elsősorban olyan helyekre ajánljuk ahol nem megoldható vagy rendkívül költséges a villamos hálózat kiépítése pl.: erdészház ,tanya ,hajó ,lakókocsi stb.
 • Milyen esetekben nem engedélyezik háztartási méretű  kiserőmű létesítését?
 1. – Középfeszültségű csatlakozással rendelkező (általában ipari) felhasználók esetében .
 2. – Ideiglenes szerződéssel rendelkező felhasználóknak .
 3. – Ha a rendelkezésre álló becsatlakozási teljesítmény kisebb, mint a csatlakoztatni kívánt háztartási méretű  kiserőmű  tervezett névleges teljesítménye .
 4. – Ha nincs érvényes szerződés az áramszolgáltatóval .
 5. – Alfogyasztói jogviszonyban lévő fogyasztási hely esetében.
 •   Külföldről esetleg olcsóbban beszerzett inverterek beépíthetők egy itthoni hálózatba  ? Igen de kizárólag abban az estben ha a bizonyos inverter megtalálható a hazánkban engedélyezett inverterek listáján .
 • Miért nem egyezik  a megtermelt (az inverter által mutatott ) és a hálózatba visszatáplált (az oda vissza mérő óra  által mutatott )villamos energia mennyisége ? Mivel az inverter a belső elosztói hálózatra van kötve és ha termelés közben villamos áramot fogyasztunk akkor az általunk termelt energiát fogyasztjuk és csak az fel nem használt energiát tápláljuk a nyilvános hálózatba .
 • Meg tudnám oldani a házam fűtését napenergiával ? Igen ha a napelem rendszer felszerelése után beszereltetünk pl. egy villamos kazánt vagy szobánként bárminemű villamos fűtő eszközt ( amiből hatalmas a választék ). Sokan kérdezik ,hogy a napkollektor nem alkalmasabb erre a feladatra mivel az meleg vizet állít elő? Véleményem szerint nem mert elsősorban télen szeretnénk fűteni és akkor kevesebb a napsütötte órák száma és pont akkor lenne szükség a hő energiára amikor sötét van.
Tisztelt érdeklődő ,ha a fentebb olvasható kérdések és válaszok közt nem találja ami önt érdekelné kérem írja meg nekünk  és mi válaszolunk Önnek.