Festhető napelem ?

Posted on Posted in Egyéb

Elérhető árú, mégis hatékony napelemek készítésére dolgozták ki a festékszórós technológiát a nagy-britanniai Sheffieldi Egyetem kutatói. A perovszkit alapú festhető napelem előnye, hogy bármilyen alakú felületre fel lehet vinni.

A napenergia hasznosításával foglalkozó tudósok körében évek óta fontos kérdés, hogyan lehetne olyan napelemeket készíteni, amelyek egyszerre nagy hatékonyságúak, ám egyben mindenki számára elérhetők is.

Az eddig népszerű szilícium-alapú panelek hatékonysága ugyan 25 százalékos, de előállításuk meglehetősen drága. Noha a néhány éve felfedezett perovszkitos napelemek csekélyebb, 19 százalékos hatékonysággal teljesítenek, viszont jóval olcsóbbak, mint a korábbi technológiával készült társaik.

A hatékonyság további romlásával azonban még érdekesebb megoldások válnak lehetővé. Egy új technológiával festékszóróval felvihető, bármilyen felületre felfújható napelemeket is létre lehet hozni. Hosszú távon elképzelhetünk például ilyen technikával működő elektromos autókat, de ablakainkat is boríthatná napelemes festék. A találmány fontos lépést jelenthet a napenergia felhasználásának szélesebb körű elterjedésében.