Elektromos autók Norvégiában

Posted on Posted in Egyéb

Norvégia eljutott oda, hogy újautó-piacán már több elektromos autót adnak el, mint benzinest. Ezzel az észak-európai ország átvette az első helyet a világranglistán a lakosság arányához mért elektromos-autótulajdonosok számát tekintve.

Mint a theecologist.com portál írja, a havi elektromos járműeladások volumene meghaladja az 1200-at, zömmel a Nissan Leaf és a Tesla S modellek népszerűségének köszönhetően.

Nissan Leaf elektromos autó

Norvégiában 5 millióan laknak, jelenleg legalább 21 ezer elektromos autó fut az ország útjain. Igaz, az USA-ban már több mint 70 ezer, de ott 310 milliós lakosság él.

A portál szerint a Nissan Leaf modellje a norvégok kedvence, és már nem csak elsősorban fővárosiak a tulajdonosai, hanem az ország szinte minden értékesítési pontján jól fogy.

Úgy számolnak, hogy hamarosan minden 100 norvégiai autóból legalább egy elektromos meghajtású lesz. S a tendencia folytatódhat, ha megmarad a kormányzat bőkezű támogatása az ilyen autók vásárlásához: jelenleg még közel 2 millió forintnak megfelelő kedvezményeket kapnak a vevők.

Az elektromos autók  részére ingyenes a parkolás, kedvezményesek a biztosítási tarifák, ingyenes a kocsi telepeinek feltöltése részben napelem által termelt energiából . Mindezekkel a feltételekkel ma „olcsóbb” venni egy Nissan Leaf kocsit, mint például egy benzines VW Golfot. Az üzemeltetésében körülbelül napi 1400 forintnak megfelelő megtakarítást lehet elérni egy hasonló hagyományos autóhoz képest.

forrás : tisztajovo.hu