Elektromos autók eladási csúcson

Posted on Posted in Egyéb

Soha nem adtak el ennyi elektromos autót a világon

2015-ben új csúcsot döntött a hibrid és teljesen elektromos meghajtású gépjárművek összesített eladása, számolt be az EV-Volumes. Adataik szerint az egész évben közel 540 ezer ilyen autó talált gazdára, ami a 2014-hez képest 70%-os növekedést jelentett világviszonylatban. Míg Európában 99%-os, addig Kínában 227%-os volt a növekedés mértéke, amivel az eladások számát tekintve gyakorlatilag utolérte a világ legnagyobb piacának számító Európát.

2015-ben összességében közel 540 ezer hibrid (PHEV) és tisztán elektromos meghajtású (EV) autót értékesítettek a világon, ami 70%-kal meghaladja a 2014-ben eladott gépjárművek számát. Ebből majdnem 200 ezer az utolsó negyedévben talált gazdára, ami még jobban szemlélteti a háttérben meghúzódó, dinamikusan növekvő trendet.

Soha nem adtak el ennyi elektromos autót a világon

Klikk a képre!

Régiós viszonylatban a legnagyobb növekedést Európában és Kínában láthattuk. Előbbi esetében közel megduplázódott (+99%), utóbbinál több mint háromszorosára nőtt (+227%) az eladások volumene. Ezzel Kína gyakorlatilag utolérte Európát a piac mérete alapján. Az Egyesült Államokban és Japánban – a fentiekkel ellentétben – 2014-hez viszonyítva az eladások visszaesését tapasztalhattuk.
Soha nem adtak el ennyi elektromos autót a világon
Európán belül Hollandia 2015-ben megelőzte Norvégiát az eladott hibrid és elektromos autók száma alapján, köszönhetően annak, hogy egy év alatt 183%-kal, közel 45 ezerre nőtt irántuk a kereslet.
Soha nem adtak el ennyi elektromos autót a világon
Bár az európai piac bővülése figyelemre méltó, idén már képtelen lesz tartani a lépést Kínával, ahol az elmúlt években egészen elképesztő keresletrobbanás ment végbe. Míg 2012-ben alig több, mint 11 ezer feltölthető hibrid vagy elektromos autót adtak el, ez a szám 2015-ben közel 189 ezerre emelkedett, gyakorlatilag utolérve ezzel Európát. 2016-ra a 350 ezer körülire becsült értékesítéssel a világ első számú piacává válhat Kína.
Soha nem adtak el ennyi elektromos autót a világon
Összességében a legnépszerűbb választás a Tesla Model S volt, elsősorban az amerikai piac uralmának köszönhetően.

Forrás : portfolio.hu