Napelemes repülőgépNapelemes repülőgép

Posted on Posted in Egyéb

2013.máj.21

Solar Impulse a napelemes repülőgép
Solar Impulse a napelemes repülőgép

A kizárólag napelemmel termelt energiával hajtott repülőgép  San Franciscóból – New Yorkba tart. A szárnyakba közel 200 m2 napelemet szereltek,négy elektromos hajtóművel szerelték fel ezek 8 Le teljesítménnyel rendelkeznek. A repülőgép elérte a 9235 méteres magasságot amivel új rekordot állított be a napenergiával működtetett repülőgépek között .A napelemes repülő 26 óra 10 perc alatt 1116 km távolságot tett meg ,megszakítás nélkül.Átlagos sebessége 70 km/óra.

Ezzel az úttal megmutatják a mérnökök és technikusok,hogy milyen távolságokat lehet megtenni a napenergiával meghajtott repülőgéppel.Közben a gép több helyen megszakítja útját és tájékoztatják az érdeklődőket a technika újdonságairól.

A repülőgép másik fontos feladata, hogy új technológiai megoldásokat és speciális anyagokat próbáljanak ki élesben, emellett  támogatókat szerezzenek a napenergia számára. A speciális solár repülőgép már korábban bizonyította, hogy képes folyamatos repülésre, a napközben megtermelt energiával éjszaka is tud repülni.

Ez a modell már így is rendkívüli teljesítményre volt képes, pedig ez a fejlesztés csak egy próba a későbbiekben megépítendő nagyobb jármű megépítése előtt .