Ausztriában is terjednek a közösségi napelem parkok.

Posted on Posted in Egyéb

Ausztriában is terjednek a közösségi napelem parkok.

Karinthia tartományban most  két új közösségi finanszírozású napelem rendszer kezdte el működését. A módszer ugyanaz, mint a korábbi bécsi közösségi napelem rendszerek esetében.

A helyi lakosok, azaz Villach és Ebendorf lakói vásárolják meg a napelem paneleket, és ezeket használatra kiadják a szolgáltatónak. A szolgáltató egy napelem erőműben használja a paneleket, és az áramot termel 250 háztartásnak. Az így termelt áramot eladva pedig jó megtérülést biztosít a befektetőknek.

A Villach-i erőmű teljesítménye 130MWh, az Ebendorf-i erőmű várhatóan 500MWh energiát termel évente.

Az osztrák állam azzal garantálja a sikert, hogy 13 évre garantálja az éves  4% megtérülést. Ezt az Európában szinte mindenhol használt (csak nálunk nem ) Feed In Tariff (áramátvételi tarifa) rendszeren keresztül kapják a paneleket vásárlók.

A lakosok egységnyi panel-csomagja 600 euro, az így összeadott napelem rendszert pedig egy környéken található kereskedelmi cég épületén helyezték el. Hatalmas volt a siker, így mint a bécsi közösségi napelem rendszer esetében történt, az üzemeltető már tervezi a következő napelem erőműveket,ugyanebben a konstrukcióban.