A napelem működése


A napelem működése röviden :

A napelemek speciális felülete által termelt  villamos energia egy   speciális  átalakítóba, az úgynevezett    inverterbe  jut. Ez  a szerkezet a napelemek  egyenáramát  átalakítva  váltakozó árammá ,-220v 50 Hz – ezáltal alkalmassá  teszi  azt  az  elektromos  hálózatba  való  betáplálásra. A  betáplált   villamos energiát kétirányú  ad-vesz  villamos mérőóra   regisztrálja,  hasonlóan  az eddigi fogyasztásmérőhöz. Ennek a speciális mérőórának azonban  két  számsora  van, egyik a napelemek által  megtermelt, a  másik  a hálózatról  elfogyasztott  villamos energiát  méri. A fogyasztást évenkénti  leolvasással,  szaldós  módszerrel állapítják  meg.

A napelem működése
A napelem rendszer működése


A napelem rendszer működése

A napelem rendszer nem igényel különösebb karbantartást, itt nincsenek mozgó,kopó alkatrészek, nem kell számolnunk üzemeltetési,karbantartási költségekkel. A napelem modulok leadott teljesítménye a jól prognosztizálható a meteorológiai megfigyelések , működésmód  és a fizikai adottságok ismeretében a megtérülés és a haszon előre kiszámolható.A mostani árakon számolva minőségi anyagokból összeszerelt napelemes rendszer megtérülése támogatás nélkül kb. 8-10 év.   Függetlenség  a folyamatosan növekvő villamos energia árakkal szemben.

Ingyen áram a napenergiából
Ingyen áram a napenergiából

A napelemes rendszerek bárhol telepíthetőek a háztetőre, a gazdasági épület. melléképület vagy garázs tetejére és természetesen szabad földre ,a konkrét hely adta adottságokat kihasználva.

Korlátlan növekedési lehetőség: a napenergia emberi léptékkel mérve kimeríthetetlen.

A napelem rendszer telepítésével a kihasználatlan felületek hasznosíthatóvá válnak, és nem utolsó sorban ingatlanunk ,telephelyünk, üzemünk értéke is növekszik.